HR LIVE | Valanda su ekspertu – DU rinkos tendencijos (2022 09 15)

  • Pagrindinis
  • Naujienos
  • HR LIVE | Valanda su ekspertu – DU rinkos tendencijos (2022 09 15)

Rugsėjo 15 dieną „HR LIVE | Valanda su ekspertu – DU rinkos tendencijos” renginio metu, kvietėme HR profesionalus skirti 1 valandą HR analitikai.

HR LIVE – tai erdvė klausti bei išgirsti, kas aktualu jūsų kolegoms, o mes tiesioginio eterio metu, pateikėme įžvalgas apie jus dominančius sektorius/savivaldybes/įmonių DU tendencijas. Iš renginio metu užduotų dalyvių klausimų, mes atrinkome TOP 5 įdomiausius.

Visos įžvalgos parengtos iš atvirų duomenų aplikacijos BIfree Sodra, Lietuvos banko duomenų. Įžvalgas parengė Vytautas Siaurusaitis, v.siaurusaitis@dayqanalytics.eu.

Žiūrėkite renginio video įrašą arba skaitykite žemiau:

  • 0:00 – Įžanga
  • 6:36 – TOP1. Kaip keitėsi darbo rinka variklinių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto veiklos grupėje?
  • 22:35 – TOP2. Kaip keitėsi darbo rinka, užmokestis privačios saugos grupėje veiklos grupėje?
  • 27:51 – TOP3. Gal galite paanalizuoti baldų gamybos veiklos sektorių?
  • 37:04 – TOP4. Ar įmanoma analizuoti atlygius pagal pareigybes, pavyzdžiui, koks darbuotojų vidutinis atlygis be aukščiausio lygio vadovų atlygių?
  • 55:36 – TOP5. Kokios Jūsų prognozės dėl vidutinio DU augimo? Kokios tendencijos?

TOP 1. Kaip keitėsi darbo rinka variklinių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto veiklos grupėje?

Variklinių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto veiklos grupėje veikia 1073 įmonės. Ši veiklos grupė itin jautriai sureagavo į 2020 m. pandemiją, kur balandžio mėn. darbuotojų kiekis sumažėjo daugiau nei tūkstančiu darbuotojų. Žvelgiant į 2021 m. liepos mėnesį, darbuotojų kiekis šioje veiklos grupėje yra didžiausias per visą stebimą 5 metų laikotarpį, kur dirba daugiau kaip 11,8 tūkst. darbuotojų.

Vidutinis DU, lyginant 2021 m. ir 2022 m. liepos mėn., variklinių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto veiklos grupėje padidėjo +16,6 proc. (+166 EUR) ir siekia 1 166 EUR. Nors ir šioje veiklos grupėje toks vidutinis DU yra didžiausias per visą 5 metų laikotarpį, tačiau jis atsilieka nuo Lietuvos vidurkio, kur vidutinis DU siekia 1 585 EUR.

Visus detalius rodiklius pagal veiklas, įmonių dydį ir įmonių pavadinimus galite analizuoti nemokamai naudodami BIfree SODRA aplikaciją>>.

TOP2. Kaip keitėsi darbo rinka, užmokestis privačios saugos grupėje veiklos grupėje?

Privačios saugos veiklos grupės stambiose ir vidutinio dydžio įmonėse dirba daugiau kaip 7 338 darbuotojų. Lyginant 2021 m. ir 2022 m. liepos mėn. šioje veiklos grupėje darbuotojų skaičius augo +2,7 proc., kur rinką papildė 195 darbuotojai.

Vidutinis DU, lyginant 2021 m. ir 2022 m. liepos mėn., privačios saugos veiklos grupėje padidėjo apie +11 proc. (+102,90 EUR), kur siekia 1 032 EUR. Nuo 2017 m. iki 2022 m. liepos mėn. šioje veiklos grupėje vidutinis DU paaugo beveik 51 proc., tačiau vis dar atsilieka nuo Lietuvos vidurkio, mat augimas vyko nuo itin žemos 2017 m. vidutinio DU bazės.

TOP3. Gal galite paanalizuoti baldų gamybos veiklos sektorių?

Baldų gamybos veiklos sektoriuje veikiančios stambiose ir vidutinio dydžio įmonėse dirba daugiau kaip 20 tūkst. darbuotojų. Per 5 metų laikotarpį, šiame sektoriuje veikiančiose stambiose ir vidutinio dydžio įmonėse, darbuotojų kiekis padidėjo nuo 17 tūkst. iki 20 tūkst. darbuotojų.

Vidutinis DU, lyginant 2021 m. ir 2022 m. liepos mėn., baldų gamybos sektoriaus vidutinio dydžio ir stambiose įmonėse augo +7,25 proc. (+105,96 EUR), kur siekė 1 567 EUR. Šis vidutinis DU labai arti Lietuvos vidurkio, kur jis siekia 1 585 EUR.

Baldų gamybos sektoriuje stambių įmonių turto grąža (ROA) siekia 6,1 proc. O sektoriaus lyderių turto grąža yra net dvigubai didesnė už vidurkį.

Nuosavybės grąža (ROE) šiame segmente siekia 16 proc., kai sektoriaus lyderių nuosavybės grąža didesnė daugiau nei 3 kartais už vidurkį! Tai yra puikūs rodikliai, lenkiantys bendrą Lietuvos visų sektorių nuosavybės grąžą, kuri yra 13,9 proc.

TOP4. Ar įmanoma analizuoti atlygius pagal pareigybes, pavyzdžiui, koks darbuotojų vidutinis atlygis be aukščiausio lygio vadovų atlygių?

Sodra tokių duomenų neteikia, tačiau verta stebėti didelėms įmonėms DU medianas ir kvantilius. Jei mes norime suprasti kaip vystėsi rinka, tuomet yra pravartu stebėti DU tendencijų medianas ir kvantilis. Didelėms įmonėms tai itin naudinga, nes galima matyti tikrąjį vidurinės grandies darbuotojų atlygį, kurio neiškreipia C-lygmens vadovų darbo užmokesčiai. Tad 75 kvantilis atvaizduoja specialistų, ekspertų, vyr. operatorių ir t.t. DU tendencijas. Mediana – tai vidurinė darbuotojui priskaičiuota DU suma (neatskaičius mokesčių).

TOP5. Kokios Jūsų prognozės dėl vidutinio DU augimo? Kokios tendencijos?

Remiantis Lietuvos banko duomenimis, mes prognozuojame, kad darbuotojų lūkesčiai dėl darbo užmokesčio didinimo augs, tam įtakos turės auganti infliacija bei didėjančios energijos kainos. Jau keli mėnesiai iš eilės infliacija siekia 20 – 22 proc., kur net apie 10 proc. jos augimo sudaro brangstantys energijos ištekliai. Tačiau verslas didinti algas turės mažiau galimybių, dėl nefiksuotų jam energijos kainų.

Gyventojų indėliai per 10 metų padidėjo 3 kartus nuo 7 mlrd. EUR iki 20 mlrd. EUR ir dėl išaugusios infliacijos jau pusę metų išlieka tame pačiame lygyje. Tai reiškia, kad gyventojai dar turi rekordines santaupas ir esant poreikiui gali kompensuoti išaugusias sąnaudas.

Šaltinis: Lietuvos bankas.

Įžvalgas parengė Vytautas Siaurusaitis. Susisiekti galite el. paštu v.siaurusaitis@dayqanalytics.eu, tel. +370 615 94878 .

Norite konsultacijos: spauskite čia>>.

Kviečiame pagilinti HR analitikos žinias ir dalyvauti 2022.09.29 mokymuose: HR analitikos rodikliai>>

Norite apskaičiuoti savo įmonės darbuotojų kaitos kainą (30 d. nemokamai), spauskite čia>>.

Turite klausimų?

Paskambinkite mums +370 615 94878 arba klauskite
parašydami mums – atsakysime per vieną darbo dieną.

Copyright © 2024 Day Q Analytics. All rights reserved. | Privatumo politika

Solution: Pixel House